Unge under 18 år må ikke skrive under på borgerforslag, selv om kravet om en klimalov får størst indflydelse på netop deres fremtid. Derfor har en gruppe unge startet en underskriftsindsamling.
”Jeg synes, det er en god idé, at vi under 18 år også kan skrive under. For det er vores fremtid, det handler om,” siger Sascha Nørager, der er formand for DUI’s Landsbørneudvalg (LBU).
Hun er 14 år og kan derfor ikke skrive under på de borgerforslag, som kan få en politisk sag op til behandling i Folketinget.
Netop et borgerforslag med krav om en klimalov for Danmark har på rekordtid opnået de 50.000 underskrifter, som skal til for at få Folketingets medlemmer til at tage stilling til det.
Men Sasha og alle andre under 18 år får nu også mulighed for at skrive under – på en anden underskriftsindsamling – hvis de støtter kravet om en klimalov for Danmark.
”Dem klimaloven er allermest vigtigst for, er Danmarks børn og unge under 18 år. Vi er ikke stemmeberettigede og har ikke mulighed for at skrive under på borgerforslag.dk. Men vi vil også fortælle Folketinget hvor vigtigt det er at vi får en klimalov!” skriver initiativtagerne til underskriftsindsamlingen.
”De unge, som ikke har stemmeret, skal også have mulighed for at fortælle, hvis de synes, at Danmark skal have en klimalov. Faktisk er det jo de unge uden stemmeret, som vi bør lytte allermest til, fordi de bliver hårdest ramt af klimaforandringerne,” siger Casper Iversen, der er klimaaktivist hos Den Grønne Studenterbevægelse.
Den Grønne Studenterbevægelse står bag underskriftsindsamlingen sammen med Folkekirkens Nødhjælps Ungdom, Ung Energi, NOAHs Ungdom og Friday For Future.
Klik her for at læse mere og for at skrive under, hvis du har lyst