Ankersminde bliver det nye samlingssted, placeret midt i Danmark. Jubi-lejr 2020 bliver afholdt på netop Ankersminde, som inden da får et ansigtsløft og mere moderne overnatningsfaciliteter.
I august 2017 købte DUI-LEG og VIRKE sig ind på Ankersminde, som DSU og DUI nu driver som et fælles kursus- og aktivitetscenter.
”Planen er, at vi også vil holde alle vores kursusaktiviteter på Ankersminde, netop fordi det er centralt placeret midt i Danmark. Det koster os heller ikke alverden med penge at være der. Og ellers kan det godt være svært at finde et sted til at samle 50-100 mennesker under et tag, hvor de også skal sove. Så vi er utroligt glade for at have fået andel i Ankersminde,” siger næstformand Rasmus Kjeldsmark.
Heidi passer bygningen
Ankersminde er en nedlagt landsbyskole, som ligger tre kilometer nord for Vissenbjerg – mellem Odense og Middelfart.
I 2003 købte DSU bygningen, der dengang hed Gadsbølle Skole, og siden har skolen gennemgået store forandringer.
”Bygningen bar præg af, at DSU ikke har haft nogen fast medarbejder på bygningen. Derfor er jeg glad for at have været med til at ansætte en medarbejder nede på Ankersminde. Vi har været så heldig at have fået Heidi. Hun er bygningsmaler og fleksjobber, og jeg skal love for, at hun tager sig godt af bygningen,” siger Rasmus Kjeldsmark.
Først da DUI købte sig ind på skolen i 2017, skiftede den navn til Ankersminde. I dag fremstår ejendommen lys, moderne og nyistandsat med dejlige kursuslokaler, industrikøkken, stor fællessal og store grønne områder.
”Heidi har gennemgået al service, talt op og smidt ødelagte gryder, potter og pander ud. Vi har fået købt nyt, og der er kommet styr på varme og vand. Heidi har fjernet ukrudt og her i efteråret går hun i gang med at male hele bygningen. Det bliver rigtig, rigtig godt.”
Store planer med bygningen
Lige nu består sovesalen af ét stort rum med en masse tre-etagers køjesenge. Derfor er der planer om, at man vil udbygge sovefaciliteterne, fortæller Rasmus Kjeldsmark:
”Vi har erkendt, at tiden for store sovesale er passé. Det har man ikke mere, og derfor er planen, at vi bygger nye sovebygninger, med to-personers rum med eget bad og toilet. I de her to-personers rum bliver der mulighed for at lave nogle ekstra senge, som man kan slå ned, så man kan sove fire personer i et rum. Den nuværende sovesal forventer vi at bygge om til tre mindre soverum, så vi fortsat kan rumme mange overnattende, nu blot i bedre faciliteter,” siger Rasmus Kjeldsmark.
Derudover er den store drøm med stedet, at det på sigt skal være det fremtidige mødested for Danmarks børn og unge. På den måde skal Ankersminde på sigt være en indtægtskilde for DUI ved at blive lejet ud til folkeskoler og som kursusejendom til organisationer og foreninger.
”Det betyder, at en skoleklasse fra Sjælland skal kunne være på Ankersminde samtidig med en skoleklasse fra Jylland. De kan lave ting og sager hver for sig, men der skal også være faciliteter, så man kan mødes sammen. Dermed understøtter vi dialog, relationer og mødet mellem mennesker,” siger Rasmus Kjeldsmark.
”Realdania har udtrykt interesse for at gå ind og kvalificere projektet og få beskrevet det, som vi gerne vil med Ankersminde. Hvis vi er heldige, så går de ind i projektet og er med til at finansiere det. Det er ikke sikkert, men vi prøver,” siger Rasmus Kjeldsmark.
Brug for tilbagemelding fra afdelingerne
Når Ankersminde åbner dørene for medlemmerne til JUBI-lejr i 2020, bliver det med Verdensmålenes fokus på genbrug, bæredygtig udvikling og grøn teknologi.
”Planen er, at Aktivitetsudvalget og de fynske afdelinger afholder Aktivitetsfestivalen 2019 med temaet ’JUBI-lejr 2020’. Her skal der bygges robotter, og eventuelt besøges en genbrugsplads eller et robotfirma,” siger Dorte Rasmussen.
Dermed skulle der være lagt i ovnen til et brag af en JUBI-lejr, når lejren bliver afholdt på Ankersminde i 2020.
”Det går fint med planlægningen, og tidsrammen holder. Der er udarbejdet en praktisk drejebog for lejren, som bygger på erfaringerne fra JUBI-lejren 2015. Der er lavet en lejr-plakat, men det er svært at få tilbagemeldinger fra afdelinger. Det har vi brug for at få,” fortæller Dorte Rasmussen.